Kondansatörler endüktif reaktif yükleri kompanze eden devre elemanlarıdır. ENTES güç kondansatörleri kompanzasyon esnasında, ömürlerini kısaltacak ağır şartlara ve olumsuz koşullara karşı dayanıklı olarak tasarlanmış cihazlardır.

Alçak Gerilim Güç Kondansatör çeşitleri:

Tek Fazlı Kondansatörler

Üç Fazlı Kondansatörler 

Kondansatörler Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Orta Gerilim'de Kompanzasyon Yapılan Bir Sistemde Sabit Kondansatör Hakkında Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar Nelerdir?
Sabit grup kondansatör, akım trafosundan önce bağlanmalıdır. Sabit grup kondansatör değeri, trafonun gücüne göre (%1…%3) doğru belirlenmelidir. Doğru değer için sabit grup değiştirilip, elektrik sayacı gözlenerek optimum kondansatör gücü tespit edilmelidir.
Kondansatörlerin Mevcut Güç Değerlerini Nasıl Ölçüp, Görebiliriz?
ENTES Reaktif Güç Kontrol Rölelerinde, manuel kademe çektirme işlemi için ilgili ürünün detaylı kullanım kılavuzuna bakabilirsiniz. Kademeler manuel çektirilip, devreye alındıktan sonra pens ampermetre, çektirilen kontaktöre bağlı olan kondansatörün kablolarına takılarak amper kademesinde ölçüm yapılır. Eğer değer '0' sıfır ise veya kondansatör güç değerinin altında ise kondansatörün bozuk olduğu anlaşılır. Tüm bu manuel işlemlere alternatif olarak, eğer RGA/RGSR/RGP serisi reaktif güç kontrol rölesi kullanılıyor ise Enerji Doktoru'nun "Kademe Bakımı" özelliği sayesinde tüm kondansatörlerin mevcut kapasiteleri yazılım üzerinden online olarak takip edilebilmektedir.
ENTES Ürün Gamında Bulunan Kondansatörlerin Panolara Yatay Şekilde Montajı Mümkün Müdür?
Kondansatörler tasarımları itibariyle yağ-reçine bazlı veya kuru tip şekilde üretilebilmektedir. Yağlı tip kondansatörler, üretim teknolojisine bağlı olarak zamanla yağ sızıntısı yapabilmektedir ve bu nedenle yatay şekilde montajı önerilmemektedir. Kuru tip kondansatörler ise yağ vb. türevleri içermediğinden, yatay montajlarda sızıntı riski oluşturmamaktadır. ENTES ürün gamında bulunan; CXD, CMD, CF, CM ve C10 serisi kondansatörler kuru tip kondansatörler olup, yatay montaja uygundur. C100 serisi kondansatörler yağ-reçine bazlı olmasına rağmen (ENT.C100-50 kVAr (üçgen tip) kuru tip kondansatördür) özel teknolojileri sayesinde yatay montaja uygundur. Özetle; ENTES ürün gamında bulunan tüm kondansatör serileri panolarda yatay şekilde de kullanılabilmektedir.
ENT.SC Serisi Statik Kontaktörler ile Birlikte Kullanılacak Kondansatör Nasıl Seçilir?
Kondansatörün gücü; statik kontaktör gücünü geçmeyecek şekilde seçilmelidir. Örneğin; ENT.SC-225 statik kontaktörü 400 V'da 25 kVAR güce kadar kullanım imkanı sağlamaktadır.
Reaktif Güç Kontrol Rölesinde Tüm Kademeler Dolu, İlave Kondansatör Bağlanabilir mi?
Böyle durumlarda ilave kondansatör bağlanabilmesi için, eklenecek olan kondansatörlerin paralel bağlanması gerekmektedir. Paralel bağlanacak kondansatörlerin akım değerleri yükseleceği için kontaktör ve kablo seçimi de ona göre bir üst akım taşıma kapasitesine göre seçimi yapılmalıdır. Kondansatör kapasitelerinin yükseltilmesi için paralel bağlanması durumunda, aşağıda formüllerde verildiği şekilde bir artış olacağı görülecektir. Gerilim: V = VC1 = VC2 = VC3 = VC4 = VC5 = … = VCn Akım: i = iC1 + iC2 + iC3 + iC4 + i5 + … + iCn Eşdeğer Kapasite: C = C1 + C2 + C3 + C4 + C5 + … + Cn
RG3 Serisi Reaktif Güç Kontrol Rölelerinde İlk Kademeye Neden En Büyük Kondansatör Bağlanır?
Auto Setup özelliği sayesinde, RG3 reaktif güç kontrol rölesi ilk kademeyi devreye alıp, çıkararak yapılan bağlantıların kontrolünü, varsa bağlantı hatalarının düzeltilmesi işlemini yapar. Bu esnada da röle, ilk kademedeki 3 faz kondansatörün gücünü ölçer ve hafızasına kaydeder. Bu işlemden sonra, kademelere dizilmiş diğer kondansatörlerin tanıma işlemine geçecektir. İlk kademede 3 fazlı kondasatör olması ve bunun en büyük kondansatör gücünden seçilmesi önem arz etmektedir. Düşük güçlerde seçilen kondansatörlerin çektiği düşük akımlarla yapılan Auto Setup işlemleri, işletme eğer yük altındaysa ve akım trafosunun hassasiyetiyle de alakalı olarak tam doğru sonuç beklenemez. En yüksek güçlü kondansatörün seçilmesi özellikle o an çalışmakta, yani yük altında olan işletmelerde yapılan Auto Setup işlemlerinin sorunsuz ve doğru şekilde sonuçlanması sağlanır.
RG3 Serisi Reaktif Güç Kontrol Rölelerinde Otomatik Kademe Tanıtma Yapılabilmesi için Kondansatör Tipleri nasıl olmalıdır?
RG3 serisi reaktif güç kontrol rölelerinde, tüm kademelerde trifaze kondansatör kullanılması durumunda otomatik kademe tanıtma fonksiyonu çalışmayacaktır. Kademelerde minimum 3 adet monofaze kondansatör kullanılması gerekmektedir.
Teklif Al
KVKK Aydınlatma Metnikapsamında ürün ve hizmetlere yönelik bilgi verilmesi, etkinlik, tanıtım, pazarlama ve kampanya faaliyetlerinin duyurulması amacıyla ENTES Elektronik’in iletişim bilgilerime ticari ileti göndermesine izin veriyorum.
Teklif Al
Sizi Arayalım
KVKK Aydınlatma Metnikapsamında ürün ve hizmetlere yönelik bilgi verilmesi, etkinlik, tanıtım, pazarlama ve kampanya faaliyetlerinin duyurulması amacıyla ENTES Elektronik’in iletişim bilgilerime ticari ileti göndermesine izin veriyorum.