Üniversite Enerji Çözümü

Üniversite Enerji Çözümü Örneği

Problem:

Büyük bir metropolde bulunan üniversitenin, birbirinden uzak yerlerde bulunan rektörlük, fakülteler, yüksek okullar, kütüphaneler, spor salonları, lojmanlar gibi 78 ayrı binanın kompanzasyon sistemlerindeki hata ve arızalar nedeni ile elektrik faturalarında yüksek reaktif bedeller ödemesi.

Teşhis:

Yapılan incelemelerde, belirtilen binaların % 95'inde fazlardan çekilen akımlar ve reaktif güçlerin dengesiz olmasına rağmen, eski teknoloji tek fazlı reaktif güç kontrol rölelerin kullanılmış olduğu görüldü. Sadece dengeli üç fazlı yüklerin bulunduğu sistemlerde verimli çalışabilen bu rölelerle, dengesiz yüklerin olduğu üniversite binalarında bu cihazlardan verim alınamadığı anlaşıldı. Bilgisayarla haberleşebilen üç fazlı Reaktif Güç Kontrol Rölelerinin sisteme entegre edilmesine karar verildi.

Çözüm:

78 Adet bina için 78 Adet 3 Fazlı Reaktif Güç Kontrol Rölesi, 78 Adet Gateway (Ağ Geçitleri) ve 1 adet Enerji İzleme Yazılımı kullanıldı. Birbirinden uzak yerlerdeki bu binaların kompanzasyon panolarının ve elektrik sayaçlarının endeks takibinin düzenli ve hızlı olarak yapılamadığı görüldü. Bu nedenle reaktif enerji bedelleri ancak fatura tahakkuk edip iş işten geçtikten sonra fark edilebilmekteydi. Kullanılan Reaktif Güç Kontrol Rölelerinin her türlü faz sırası ve akım polaritesi hatasında bile doğru kompanzasyon yapması özelliği sayesinde bağlantı hatalarından kaynaklanan kompanzasyon hataları önlendi. Kompanzasyon panolarında zaman içinde sigorta, kontaktör ve kondansatör arızaları oluşmaktaydı. Faz sırasındaki değişiklikler düzeltilememekte ve akımlarda oluşan dengesizlikler nedeni ile kompanzasyon düzgün olarak yapılamamaktaydı. Reaktif Güç Kontrol Röleleri aracılığıyla kondansatör güçlerini ölçmesi ve arızalanan kondansatörleri göstermesi özelliği ile sigorta, kontaktör ve kondansatör arızaları zamanında tespit edilmeye başlandı. Sadece üç fazlı kondansatörlerin bulunduğu panolara, reaktif rölelerden yapılan ölçümlerle uygun değerde bir fazlı kondansatörler kullanılarak kondansatör dağılımı revize edildi. Üç fazlı ve bir fazlı kondansatörleri kontrol eden Reaktif Güç Kontrol Rölesi aracılığıyla dengesiz yüklerin kompanzasyonu da hatasız yapıldı. Reaktif Güç Kontrol Rölesi, binalar ve tesislerin harcadığı aktif (kWh) ve reaktif enerjileri (kVAr) ve bu enerjilerin % oranlarını ölçerek, hangi tesislerde kompanzasyon oranlarının yükseldiğinin tespit edilmesi özelliği ile enerji tüketimlerinin doğruluğu kontrol edilmiş oldu. En önemlisi kompanzasyon oranlarının yükseldiği yerler anında tespit edilebildi. Problemin olduğu yere teknisyen yönlendirilerek arızalar derhal giderildi. Böylece elektrik faturasında reaktif bedel ödemekten kurtuldular.

Sonuç:

Üniversitenin 78 binasına 1 yılda toplam 945.000 TL olarak gelen elektrik faturaları bir yıl sonra %18 azalarak 775.000 TL'ye düşmüştür. Ayrıca reaktif enerji tüketiminin düşürülmesi ile enerji verimliliği de sağlanmış oldu.

 

Enerji Yönetiminin Önemi İsimli Blog Yazımızı Okumak İçin Tıklayın.

Enerji Verimliliği Nedir? Enerji Tasarrufu Nedir? İsimli Blog Yazımızı Okumak İçin Tıklayın.

Sizi Arayalım
Sizi Arayalım
KVKK Aydınlatma Metnikapsamında ürün ve hizmetlere yönelik bilgi verilmesi, etkinlik, tanıtım, pazarlama ve kampanya faaliyetlerinin duyurulması amacıyla ENTES Elektronik’in iletişim bilgilerime ticari ileti göndermesine izin veriyorum.