LEED Sertifikası Nedir?

LEED Sertifikası Nedir?

Amerikan yeşil binalar konseyi tarafından oluşturulan ve geliştirilen LEED sertifika programı; dünyada en çok tercih edilen sertifika programı.

İçindekiler

    Çevre dostu uygulamaları desteklemek, sürdürülebilirliğe katkı sağlamak için geliştirilen yeşil bina sertifika programları bir süredir hayatımızda. Ekolojik, ekonomik ve sosyal kaynakların gelecek nesillere aktarılmasını sağlamak, yaşanılabilir bir çevreyi gelecek nesillere taşıyabilmenin bu sertifikasyon programlarının ana amaçları arasında yer alıyor. İngiltere’de BREEAM, Almanya’da DGNB ve ABD‘de ise LEED sertifikalandırma programları bunların en yaygın olanları olarak öne çıkıyor.

    Amerikan yeşil binalar konseyi tarafından oluşturulan ve geliştirilen LEED sertifika programı; dünyada en çok tercih edilen sertifika programı. Bu sertifikanın alt yapısını binaların çevreye, insanlara ve diğer canlılara olan etkileri oluşturuyor.

    Yapılan araştırmalara göre, LEED sertifikasına sahip binaların standart binalara oranla enerji verimliliğinde %20 ila %30, su verimliliğinde %20-%40 ve katı atık azaltımında %40-50 arası verimlilik sağladığı görülüyor.

    Enerji tüketiminin, işletme ve bakım maliyetlerinin azaltılması, karbon salınımının minimum seviyeye çekilmesi, bina enerji performansının ve çalışan memnuniyetinin arttırılması, LEED sertifika programının temel hedefleri arasında yer alıyor.

    LEED Sertifikası ve Enerjinin Verimli Kullanımı

    Dünya nüfusunun hızla artması ve buna bağlantılı olarak ortaya çıkan enerji taleplerinden dolayı, elektrik enerjisinin daha verimli kullanılmasının, izlenebilmesinin, güvenilirliğinin ve sürekliliğinin sağlanmasının önemi de her geçen gün artıyor. Bu gerçek aynı zamanda kamu idaresinin dağıtım şebekesini akıllı şebekeye dönüştürmesi için zorlayıcı etki oluşturuyor. Şebekelerin akıllı şebekelere dönüşümünü destekleyen pek çok kurum ve kuruluşun temel hedefleri ise:

    • Enerjinin verimli kullanımı

    • Kişi ve kurumlarda farkındalığın arttırılması

    • Enerjinin üretim anından tüketim anına kadar her bir noktada çevre bilincini oluşturmak olarak kısaca özetlenebilir.

    Akıllı Şebekeler sisteminde üretici - tüketici alışverişinde, tüketici bu sistemin işlemesi için önemli nokta… Eğer tüketici gelen enerjinin maliyetini bir tarafa bırakıp, kullandığı enerjinin çevreye olan etkisini düşünmeden bilinçsizce tüketirse, enerjinin iletiminde, dağıtımında verimli ve akıllıca davranılmasının bir değeri de kalmıyor. Resmi rakamlara göre Türkiye elektrik tüketimi 2018 yılı Temmuz ay sonu itibariyle bir önceki yılın Temmuz ayı sonuna göre %4,7 oranında artarak 167,1 milyar kWh olarak gerçekleşmişti. Toplam tüketilen enerjinin %30’undan fazlası ise konutlarda.

    leed-sertifikası

    Sertifikasyon sürecinde değerlendirmeye alınan en önemli hususlardan birisi; elektrik, su ve doğalgaz gibi tüm tüketimlerin ölçülebilmesi ve analiz yapılabilecek altyapının oluşturulmuş olması. Bu noktada ENTES, ölçüm cihazları, enerji analizörleri ve uzaktan izleme yazılım ve donanımları ile LEED sertifikası almaya aday bina ve işletmelere enerjinin olduğu her yerde ihtiyaç duyacaklar tüm çözümleri sunuyor.

    ''Enerji Tasarrufu ve Enerji Verimliliğinin Önemi'' isimli blog yazımızı okumak için tıklayın.

    Yayınlanma Tarihi: 27 Kasım 2019, 06:11

    Yorumlar
    Yorum Yap
    Sizi Arayalım
    Sizi Arayalım
    KVKK Aydınlatma Metnikapsamında ürün ve hizmetlere yönelik bilgi verilmesi, etkinlik, tanıtım, pazarlama ve kampanya faaliyetlerinin duyurulması amacıyla ENTES Elektronik’in iletişim bilgilerime ticari ileti göndermesine izin veriyorum.