Voltmetre Nedir? Nasıl Çalışır?

Voltmetre Nedir? Nasıl Çalışır?

Analog ve dijital olmak üzere çeşitleri bulunmaktadır. Voltmetre Nedir? Nasıl Çalışır? sorularını cevaplarken, dijital ölçme araçlarının analog olanlara göre daha hassas ölçüm yapabildiğini söylemek doğru olacaktır.

İçindekiler

    Voltmetre Nedir?

    Analog ve dijital olmak üzere çeşitleri bulunmaktadır. Voltmetre Nedir? Nasıl Çalışır? sorularını cevaplarken, dijital ölçme araçlarının analog olanlara göre daha hassas ölçüm yapabildiğini söylemek doğru olacaktır.
    Voltmetre bir gerilim ölçme aracıdır. Elektrik devrelerinin iki noktası arasındaki gerilimi ölçmek için bu cihazlar kullanılır. Mucidi ünlü İtalyan fizikçi Volta olduğu için voltmetre ismiyle kullanılmaya devam etmiştir. Analog ve dijital olmak üzere çeşitleri bulunmaktadır. Voltmetre Nedir? Nasıl Çalışır? sorularını cevaplarken, dijital ölçme araçlarının analog olanlara göre daha hassas ölçüm yapabildiğini söylemek doğru olacaktır. Çünkü bu cihazlar günümüzde son teknolojiye uygun olarak imal edilmektedir. Fiyatları da dijital veya analog sistemler olmasına göre değişiklik göstermektedir.


    Voltmetre Ne İşe Yarar? Neyi Ölçer?

    Voltmetreler, elektrik devresinin iki farklı bölgesi arasındaki gerilimi ölçmeye yarar. Bu nedenle bağlama şekli de parelel olacaktır. Bu durum iç direncinin yüksek olmasını gerektirir. İç direncin düşüklüğü kısa devre sebebidir. Voltmetrenin ilgili devreye paralel değil de seri olarak bağlanması da farklı sorunlara sebep olur. Seri bağlamada ortaya çıkabilecek sorunların sebebi iç direnç yüksekliğidir. Bu durum devrede anormal çalışmaya sebep olur. Bu anormallik devre üzerinden olması gerekenden az ya da daha çok akım geçmesi şeklinde gözlenebilir.


    Voltmetre Çeşitleri Nelerdir?

    Elektronikle ilgilenen kişiler tarafından yaygın olarak kullanılan voltmetre, işlev bakımından ampermetreden farklılık gösterir. Elektrik devresindeki potansiyel farkı ölçmek amacıyla kullanılan bu cihaz, gerilim kaynağının iki ucuna paralel olacak şekilde bağlanır ve ölçüm yapılır. 
    Elektrik devresindeki gerilimi ölçmek için kullanılan voltmetre çeşitleri ise temel olarak iki farklı gruba ayrılır. V ile gösterilen ve ilk olarak İtalyanlar tarafından icat edilen bu aletin gösterge şekline göre analog ve dijital çeşitleri bulunur. 


    Dijital Voltmetre

    Andrew Kay tarafından 1954 yılında icat edilen dijital voltmetre, kullanıcılarının işini kolaylaştırır ve pratik bir deneyim sunar. Dijital voltmetre sayesinde voltajlar sayısal bir biçimde rahatça görüntülenir ve ölçümler zahmetsizce yapılarak değerlendirilir. 
    Bu tür dijital voltmetrelerin birçoğunda LED ekranlı bir gösterge bulunur. Yenilenen teknolojiden yararlanılarak tasarlanan bu cihazlar, çok daha hassas ölçüm yapma kapasitesine sahip olduğu için büyük ilgi görür. Bu nedenle her geçen gün analog voltmetrelerin yerini almaya devam eder. 


    Analog Voltmetre

    Bu tür analog voltmetreler, sadece doğru akım devrelerinde ölçüm yapma özelliğine sahiptir. Bu nedenle kısıtlı bir çalışma alanı sunar. Ayrıca çalıştırılabilmesi için galvanometreye ihtiyaç duyulur. Göstergesi ise kadran şeklinde olur ve farklı tiplerde tasarlanarak üretilir. Bunlar;

    • Elektrodinamik voltmetre,
    • VTVM ve FET-VM,
    • Hareketli bobinli voltmetre,
    • Hareketli manyetizmalı voltmetre şeklindedir. 

    Voltmetre Devreye Nasıl Bağlanır ve Nelere Dikkat Etmek Gerekir?

    Günümüzde bir elektrik devresindeki iki nokta arasında var olan gerilimi ölçmek amacıyla kullanılan çok çeşitli modellerde cihazlar bulunur. Bu cihazların tamamı ise voltmetre olarak isimlendirilir. Farklı modellerde ve özelliklerde bulunan bu tür ölçüm cihazlarının devreye bağlanma şekli ise birbirine benzer olur. 
    Voltmetre ile elektrik devresinde iki nokta arasındaki gerilimin ölçülebilmesi için bağlanma şekline özen gösterilmesi oldukça önemlidir. Aksi takdirde cihazdan istenen verimin alınması mümkün değildir. 
    Voltmetre cihazından doğru yararlanabilmek için aşağıdaki noktalara dikkat edilmesi gerekir:

    • Voltmetreler devreye bağlanırken paralel bağlama konusuna dikkat edilmeli ve seri bağlamadan kaçınılmalıdır. Bu durum işleyişte anormalliklere yol açmaktadır.
    • Bir voltmetre devreye bağlanırken alan hacmi ve kapasitesi dikkate alınmalıdır. Mevcut kapasitenin üstünde bir devreye bağlanmamalıdır.
    • Devreye bağlamadan önce ölçüm yapılacak alana uygun bir voltmetre seçilmesi önemlidir.
    • Bağlama sırasında artı ve eksi kutuplar dikkate alınmalıdır. Artı(+) kutup her zaman yüksek potansiyel içeren tarafa bağlanır. Eksi(-) kutup ise alçak potansiyelli yere bağlanır. Alternatif akım devreleri söz konusu olduğunda ise bu yönlerin bir önemi yoktur.


    Voltmetre Fiyatları Ne Kadardır?

    Elektrik ve elektronikle ilgilenen kişilerin vazgeçilmez ekipmanları arasında yer alan voltmetre, farklı özelliklerde ve kalitelerde üretilerek satışa sunulur. Bu nedenle voltmetre fiyatları ne kadardır sorusu sıklıkla gündeme gelir. 
    Bu noktada net bir fiyat aralığından bahsetmek yanlış olur çünkü fiyatlar belirlenirken cihazların teknik özellikleri, tasarım farklılıkları, çalışma prensipleri gibi unsurlar göz önünde bulundurulur. Bu yüzden ihtiyaçlara, beklentilere ve bütçeye bağlı olarak cihaz seçiminin yapılması gerekir. 
    Kullanım amacına ve alanına bağlı olarak ihtiyaç duyulan özelliklere sahip modellerin incelenmesi oldukça önemlidir. Böylece ideal olan cihaz modeli bulunur ve fiyat bakımından avantajlı olan seçenekler değerlendirilir. 
    Özellikle analog ve dijital olan cihazlar arasında fiyat farkı oldukça dikkat çekicidir. Dijital olan voltmetre modelleri kullanıcıların işini kolaylaştırdığı ve onlara pratiklik kazandırdığı için ön plana çıkar. Ayrıca zamandan kazandıran bu tarz yeni nesil cihazlar, hassas ölçüm yaparak ihtiyaçlara eksiksiz yanıt verir. 
    Dijital modellerde değerler doğrudan sayılar LED ekranda gösterilirken analog tasarımlarda kadranda yer alan bir iğne yardımıyla değerler okunur. Bu da kullanıcı açısından zorlu ve zahmetli bir süreç haline gelir. Ölçüm kapasiteleri bakımından da farklılık gösteren bu cihazlar, kaliteli ve güvenli kullanım açısından değerlendirilerek fiyatlandırılır. 
    Fiyatlandırma sürecinde markanın bilinirliği de büyük önem taşır. Sektörün öncü markaları tarafından tasarlanan cihazların kalitesi tatmin edici olur ve memnuniyet yaratır. Çok hassas ve küçük voltaj ölçümlerinde bile kusursuz bir işlev gösteren cihazlara talep yoğun olur. Bu da fiyatların farklılaşmasına neden olur. Bu nedenle ihtiyaçlar ve beklentiler doğrultusunda her bir detay düşünülerek model seçimine öncelik verilmesi faydalı olur. 


    Voltmetre Hakkında Sıkça Sorulan Sorular


    Voltmetre Sembolü Nedir?

    Voltmetre sembolü devre üzerinde bir yuvarlak içerisinde bulunan 'V' harfi ile gösterilir. Sıklıkla karşımıza çıkan voltmetrenin biri ise volttur.


    Voltmetre Akım Ölçer Mi?

    Fazlasıyla merak edilen konulardan biri de voltmetrenin akım ölçme konusundaki yeterliliğidir. Bu noktada cihazın çeşidine göre ölçüm niteliğinin değişiklik gösterdiği bilinmelidir. Analog olarak tasarlanmış olan cihazlar, sadece doğru akım devrelerinde ölçüm yapabilir. Ancak alternatif akımlı bir devrede voltaj ölçümü için bir doğrultucuya ihtiyaç duyulur. 

    Yayınlanma Tarihi: 26 Kasım 2019, 09:11

    Yorumlar
    Yorum Yap
    Sizi Arayalım
    Sizi Arayalım
    KVKK Aydınlatma Metnikapsamında ürün ve hizmetlere yönelik bilgi verilmesi, etkinlik, tanıtım, pazarlama ve kampanya faaliyetlerinin duyurulması amacıyla ENTES Elektronik’in iletişim bilgilerime ticari ileti göndermesine izin veriyorum.